Κωπηλασία

Η κωπηλασία αποτελεί μία από τις αρχαιότερες δραστηριότητες στον Ελλαδικό χώρο. Από την εποχή του Ομήρου, οι μετακινήσεις και οι πολεμικές επιχειρήσεις στη θάλασσα εξαρτιόνταν καθοριστικά στην ικανότητα του πληρώματος να πλοηγεί το σκάφος με τη χρήση κουπιών. Οι πρώτοι λαοί που κατασκεύασαν κωπηλατικά σκάφη ήταν οι Έλληνες και οι Αιγύπτιοι. Σε αντίθεση με την εκμετάλλευση του ανέμου για την κίνηση του σκάφους, η τεχνική της κωπηλασίας προσφέρει μεγαλύτερες επιταχύνσεις και μικρότερο βαθμό εξάρτησης από τις καιρικές συνθήκες. Στα μειονεκτήματα της τεχνικής συμπεριλαμβάνεται ο παράγοντας της κόπωσης . Λέγεται πως οι Αθηναίοι χρειάζονταν έως και 170 ερέτες (κωπηλάτες) στις τριήρεις για την εκτέλεση πολεμικών ελιγμών .

Αναφορικά με την τοποθέτηση του πληρώματος στο σκάφος, ο κωπηλάτης κάθεται με την πλάτη προς την κατεύθυνση κίνησης του σκάφους ενώ τα κουπιά στηρίζονται στα πλάγια της καρίνας. Από την εποχή της ναυμαχίας της Σαλαμίνας υπάρχουν αναφορές πως το κάθισμα του κωπηλάτη είχε κινητά μέρη για να μπορεί να χρησιμοποιεί καλύτερα τη δύναμη των ποδιών του για επιπλέον ώθηση, τεχνική η οποία χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Η αγωνιστική κωπηλασία αποτελεί ιδιαίτερα εξελιγμένο διεθνές άθλημα το οποίο γίνεται όλο και πιο δημοφιλές με την πάροδο του χρόνου. Ένας τυπικός αγώνας περιλαμβάνει διαδρομή περίπου 2.000 m σε ποταμό, κανάλι ή λίμνη.

Αν και υπάρχουν αναφορές για αθλητικά γεγονότα που περιελάμβαναν κωπηλασία από την εποχή της ακμής των Αιγυπτίων, στις μέρες μας υφίσταται επισήμως ως άθλημα από το 1892, οπότε και ιδρύθηκε η αρμόδια Γαλλική Ομοσπονδία FISA και οργανώθηκε το πρώτο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Το πρώτο αθλητικό σωματείο που ιδρύθηκε στην Ελλάδα είναι ο Όμιλος Ερετών ο οποίος εδρεύει στον Πειραιά και ασχολείται αποκλειστικά με την κωπηλασία, ενώ οι πρώτοι πανελλήνιοι αγώνες πραγματοποιήθηκαν το 1906. Σήμερα, αρμόδια Ομοσπονδία και υπεύθυνη για την οργάνωση αγώνων είναι η Ελληνική Κωπηλατική Ομοσπονδία Φιλάθλων Ναυτικών Σωματείων (ΕΚΟΦΝΣ).

Σε Ολυμπιακό επίπεδο, παρόλο που ήταν προγραμματισμένο να συμπεριληφθεί η κωπηλασία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, δυσμενείς καιρικές συνθήκεςοδήγησαν στο να μη διεξαχθεί το άθλημα το οποίο συμπεριλήφθηκε τελικά το 1900 στη διοργάνωση.

FISA
FISA

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΔΡΑ: ΑΝ.ΡΩΜΥΛΙΑΣ 95, ΑΝΩ ΓΛΥΦΑΔΑ

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ: Λεωφ. Ποσειδώνος 26, Ελληνικό 167 77 (κλειστό προπονητήριο καταδύσεων- κίτρινο κτίριο)

ΤΗΛ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ: 6942 061 603/ 210 96 41 211 / 210 96 49 635

Τηλ. Προπονητή: Βασίλης Σπύρου 6936 722 208

 email: koe.rowingteam@gmail.com

 

   Αποτέλεσμα εικόνας για φαψεβοοκ       
 
      
    
Αποτέλεσμα εικόνας για email

 

 

 

Εισοδος μελους

Κύλιση στην Αρχή
JSN Boot template designed by JoomlaShine.com